keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Nettisivut - luottaako vai eikö luottaa?

Hei taas kaikki kissaihmiset!

Tällä kertaa aiheenamme ovat luotettavat ja epäluotettavat nettisivut. Kaikki ovat varmastikin törmänneet viruksia huutavaan sivustoon, ja onkin hyvä osata välttää kaikki epämääräiset nettisivut sekä tunnistaa luotettavaa tietoa sisältävät sivut.

Kissa-aiheisia tietosivuja on internet pullollaan, ja valitsimme luotettavaksi Kissaliiton nettisivut. Kyseisen sivun päättelimme olevan luotettava, sillä se näyttää asialliselta ja siistiltä, ja heti etusivulta löytyy paljon infomaatiota. Esiin ei myöskään pompahda turhia mainoksia eikä linkkejä.Sivustolta löytyy informaatiota ympäri etusivua: yläreunassa esimerkiksi tietoa yhdistyksistä, kissaroduista ja kissaliitosta. Lisäksi mahdollisuus muuttaa sivu englanninkieliseksi. Vasemmasta sivupalkista löytyy linkki kissaliiton Facebook-sivulle ja ilmeisesti sivuston sponsoreiden logoja. Oikeasta sivupalkista löytyy “Uusimmat tiedotteet”, jossa linkitettyinä erilaista tapahtumia ja toimikuntien tiedotteita. Sivun alareunasta löytyy Suomen Kissaliitto RY:n yhteystiedot ja linkkien takaa myös hallituksen ja eri toimikuntien vetäjien yhteystietoja, mitkä näyttäisivät olevan kunnossa. Nämä kaikki seikat lisäävät luotettavuutta kyseiselle nettisivulle.

Kissaliitto mainitsee myös olevansa osa isompaa instituutiota, joka tuo uskottavuutta. Se viittaa ja jakaa linkkejä muihin samanlaisiin yhdistyksiin/jaostoihin. Sivuilla julkaistaan myös yhdistysten hallituksen päätöksiä, mikä antaa selvää merkkiä siitä, että sivuston takana on olemassaolevat ihmiset ja ammattimainen yhdistys.Kissaliiton sivuilta löytyy myös erilaisia suostuttelukeinoja. Pathos eli tunteisiin vetoaminen näkyy sivuilla hellyyttävinä kissakuvina, ja logos eli jäki ja perustelut näkyy laajana informaationa kissoihin liittyvissä asioissa. Ethosta eli kirjoittajan itseensä vetoamista taas ei niinkään paljon näkynyt, sillä sivut ovat hyvin asialliset eivätkä pyri saamaan lukijaa tekemään mitään.


Pähkinänkuoressa:
Kissaliitto.fi-sivusto on luotettava, sillä teksti on kieliopillisesti oikeaa ja huoliteltua.
Teksti ei ole liian imartelevaa eikä se lupaa lukijalleen liikoja.
Sivut ovat rekisteöidyn yhdistyksen ylläpitämät.
Sivustolta löytyy informaatiota sivun ylläpitäjistä.
Sivusto on ulkoisesti kunnossa, eikä sieltä löydy toimimattomia ja epämääräisen oloisia linkkejä.

Epäluotettavan nettisivun löytäminen taas oli rutkasti vaikeampaa; kellekään kun ei varmaankaan putkahda päähän alkaa kirjoittelemaan valheita kissoista nettiin. Tai mistäpä sitä ikinä tietää mistä kukakin ilonsa repäisee.. Joka tapauksessa löysimme lopulta monien vaiheiden jälkeen esimerkin epäluotettavasta nettisivusta. Tämä hurmaava sivu täytti mielestämme epäluotettavan nettisivun kriteerit. Nettisivu on epäasiallisen näköinen ja sekava. Sivuilta käy ilmi, että kyseessä on jonkun ensimmäiset nettisivut, mutta mitään järkevää informaatiota sivuilla ei ole. Lauseet eivät ole kieliopillisesti läheskään oikein, eikä tekstiin, ulkonäköön tai oikeastaan mihinkään ole panostettu kunnolla.
Pathos (tunteisiin vetoaminen) näkyy söpöjen kissojen ja koirien kuvien muodossa. Logos (järki ja perustelut) jäi näiltä sivuilta täysin puuttumaan. Ethos eli kirjoittaja vetoaa itseensä ainakin kirjoittamalla "immy is cool so bow down to me and my dogs" ja "be a dog today if you do you are cool like me see..." Sivuston tarkoitus näyttäisi muutenkin olevan lähinnä se, että kirjoittaja tuo itseään, omia ajatuksiaan ja valitsemiaan kissojen ja koirien kuvia esille. Kuvia ja tekstiä ei ole sommiteltu keskenään sopiviksi ja siistin näköisiksi. Lähteitä ei ole käytetty, ja kaikki sivustolla kielii epäluotettavuudesta. Ja jos totta puhutaan, niin jokaisen sivulla kävijän pitäisi ymmärtää jo ensisilmäykseltä sivuston epäluotettavuus.
Pähkinänkuoressa:
Sivulta ei löydy faktatietoa, vaan ainoastaan kirjoittajan omia näkemyksiä.
Teksti on sekavaa ja kielioppi huonoa.
Sivusto on ulkonäöltään epäammattimaisen näköinen.
Sivuja on vain yksi ja tekstiä on sillä todella vähän.
Mitään yhteystietoja tai tietoa ylläpitäjästä ei löydy.


Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. See you!

Kirjoittanut: L.H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti