keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Keskustelua kissoista
Hei kaikille kissoille ja kissanmielisille!

Toivottavasti teillä kaikilla on ollut erittäin kissa(video)painotteinen viikko! Niin kuin näkyy, kirjoitamme tällä kertaa postauksemme suomeksi. Syynä tähän on se, että tämän viikon tehtävässä käyttämämme nettikeskustelu on suomenkielinen, joten päätimme tehdä myös analyysin suomeksi selkeyden vuoksi.

No, mennään siis itse tehtävään! Saimme tehtäväksemme etsiä jonkin nettikeskustelun blogimme teemaan (KISSAT!) liittyen ja pohtia sitä tarkemmin. Emme voineet olla tarttumatta tilaisuuteen, kun löysimme keskustelun koskien sitä, Miksi kissat reagoivat aina ”kss kss”-ääneen?
Keskustelu löydettävissä kokonaisuudessaan täältä.

Valitsemamme keskustelu on suunnattu kissoista kiinnostuneille ihmisille. Keskustelu kiinnostaa varmasti myös heitä, jotka ovat pohtineet samaa aihetta itsekseen. Tähän sisältyy varmastikin erittäin monta ihmistä, sillä kukapa meistä ei yön pimeinä tunteina pohtisi vastaavia tärkeitä asioita.

Keskustelussa on yhteensä 39 viestiä, joista noin 28 on eri ihmisten kirjoittamia. Keskustelun on aloittanut nimimerkki smilely ja hän on kirjoittanut aloitusviestin lisäksi seitsemän viestiä. Muita useamman kuin yhden viestin kirjoittaineita ovat nimimerkit shinjunen ja supersieniagentti.

Kaikki keskustelun osapuolet käyttävät nimimerkkiä, sillä Demi.fi-sivusto vaatii sisäänkirjautumisen mikäli haluaa osallistua keskusteluihin. Sivusto on erityisesti nuorten naisten suosiossa ja aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, joten kielenkäyttö on epävirallista ja vapaata. Mikäli käyttäjä huomaa jonkun nimimerkin käyttävän törkeää kieltä, voi hän olla yhteydessä sivuston ylläpitoon. Jonkinlaista suodatusta viestien suhteen siis tapahtuu, mutta pääasiassa keskustelupalsta on erittäin vapaa.


Seuraavaksi analysoimme nettikeskustelua kielenkäytön tasojen avulla.


Kielenkäytön tasoja on olemassa kolme: sanastollinen taso (lexical level), lauseopillinen, syntaktinen taso (syntactic level) sekä tekstuaalinen taso (textual level). 

Sanastollisella tasolla keskitytään sanojen ja symbolien tarkasteluun. Tyypillisiä sanastollisia piirteitä nettikielessä ja -keskusteluissa ovat muun muassa sanalyhennökset, puhekieliset sanat sekä huudahdukset ja muut tunteita ilmaisevat sanat ja hymiöt.

Keskustelussa oletettavasti teinitytöt keskustelevat toistensa kanssa tästä hauskasta aiheesta. Jo otsikossa törmäämme sanastollisella tasolla puhekielisyyteen, sanalyhennökseen, tietyn äänteen auki kirjoittamiseen  ja hymiöön. Puhekielisyys ja sanalyhennökset ovatkin erittäin tyypillisiä tälle keskustelulle.


Keskustelun avanneessa nimimerkki smilely:n kommentissa ” puhekielelle tyypillisiä sanalyhennöksiä ovat ”aukesi” ja ”kurnahti”. Samasta kommentista löytyy myös puhutun kielen äänne kirjoitettuna ”kss kss” ja naurava hymiö ”:-D”.


Sanastollisen tason keskiössä ovatkin selvästi lukuisat hymiöt ja tunnepitoiset sanat sekä artikuloidut äänteet, kuten ”kss kss”. Hymiöitä käytetään lähes jokaisessa kommentissa. Keskusteluketjusta löytyvät seuraavat hymiöt: ”D:”, ”:-D”, ”:D”, ”:DD”, ”xDDD”, ”:|”, ”XD”, ”O_O ”, ”:>”, ”:3”, ”:)”, ”<3”, ”D:<”, ”:'DDDD” ja ”>:(”. Tunnepitoisia sanoja (usein hymiön kera ilmaistuina) edustavat muun muassa ”repesin”, ”hajosin” ja ”no hö”.

Artikuloituja puhekielen äänteitä keskustelusta löytyy esimerkiksi seuraavissa muodoissa: ”aaaaww”, ”öö” ja ”hahahah”. Kokonaan isoilla kirjaimilla kirjoitettuja sanoja ja lauseita löytyy vain parista kommentista, suurin osa keskustelun kommenteista on kirjoitettu käyttäen pelkästään pieniä kirjaimia. Kirosanojakaan ei juuri käytetä, lukuunottamatta nimimerkki avada_kedavra:a sekä Rolling_:a seuraavissa kommenteissa:Hymiöiden lisäksi muita symboleita keskustelussa edustaa merkki ”^”, joka tarkoittaa kirjoittajan haluavan kiinnittää huomion yläpuolella olevaan kommenttiin (esimerkki alempana). Myös alaviivoja käytetään painottamaan tiettyjä sanoja, kuten caps lockia rakastava nimimerkki SENTTINEN: 
Englanninkielisiä ilmaisuja keskustelusta ei juuri löydy, paitsi ansupuun kommentissa ”topicin paras” topic-sanan viitatessa kyseiseen keskusteluun sekä letmetakeaselfie:n ihastellessa kissan suloisuutta englanniksi ”awws too cute”. Nimimerkeissä englannin kieli onkin taas vahvasti edustettuna, mielikuvituksesta puhumattakaan! Mitäpä sanotte esimerkiksi seuraavista: kidnapped, darthvader, supersieniagentti, Kumisaapassiili tai Ripulikeitto?


Syntaktisella tasolla keskustelussa on paljon viestejä, joissa lauseet alkavat pienellä alkukirjaimella. Esimerkiksi:Isoja kirjaimia käytetään, mutta tosin painotuksena ja edustamaan huutoa/kovaäänisyyttä:
Viesteissä on myös lyhyitä, yhden tai kahden sanan verbittömiä lauseita, joilla tuetaan toista kirjoittajaa, tekemättä kuitenkaan kummoisempaa argumenttia, sekä ”tunne huudahtuksia”:
"totta XD", "topicin paras.", "hajosin :D".

Monet lauseet ovat lyhyitä, noin 1-10 sanan pituisia, joka ovat tyypillistä nettikeskusteluissa. Keskustelussa löytyy myös jo aikaisemmin mainittu esimerkki, jossa kokonainen lause on korvattu yhdellä symbolilla. Nimimerkki Kumisaapassiili vastaa nimimerkin supersieniagentti kommenttiin yhdellä symbolilla. Kyseinen merkki osoittaa, että kirjoittaja on samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Tämän ilmaiseminen onnistuu käyttämättä lainkaan sanoja, ja se vaikuttaa olevan melko yleinen tapa joillain internet foorumeilla.Tekstuaalisella tasolla keskustelusta löytyy monia kielellisiä piirteitä. Ensinnäkin keskustelu on jatkuvaa dialogia osallistujien kesken. A
llaolevasta esimerkistä nähdään dialogi keskustelijoiden välillä, joka ilmenee lainauksien lainaamisena ja niiden kommentoimisena. Koodinvaihtoakin löytyy englanninkielisten ilmaisujen muodossa. Monet keskusteluun osallistujista aloittavat kommenttinsa tunteen ilmauksella (esimerkiksi naurua, hymiöitä ja reaktion kuvailua ("Repesin!")).
Esimerkistä näemme myös kaikkien osallistujien käyttävän jo aiemmin kuvailtuja lempinimiä ja nimimerkkejä. Myös multimodaalisuutta löytyy symbolien muodossa (esimerkiksi hymiöt). Puhekieltä ja slangia käytetään paljon. Keskustelussa on myös huumoria ja ironiaa, jopa tarkoituksellista sarkasmia, kuten ylläoleva esimerkki osoittaa. On kuitenkin syytä huomioida, että nettikeskustelussa asioiden merkitys saattaa olla eri lukijoille/keskustelijoille erilainen, jolloin myös humoristiset viitteet eivät välttämättä välity kaikille samoin. 
- Essi Kärjä, Christina Riihiaho, Elina Virnala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti