torstai 2. huhtikuuta 2015

Alone togetherHei viimeistä kertaa kaikki karvaisten ystäviemme ystävät!


Tämän viikon keskustelumme teemana oli “Alone together”  ja saimme keskustelumme pohjaksi videon Sherry Turklen luennosta “Connected but alone?”. “Alone together” tarkoittaa siis nykyilmiötä: olemme fyysisesti läsnä läheisillemme, mutta ajatuksemme ovat usein keskittyneet älypuhelimiimme. Toisin sanoen on kyse jaetusta huomiosta ihmisten ja älypuhelimien välillä.Tämä jatkuvassa “plugged-in”-tilassa oleminen vie meidät erilaisiin kiinnostaviin tilanteisiin ja paikkoihin, joissa saamme itse valita mitä sisältöä haluamme jakaa, kuunnella ja katsoa. Verkossa voimme valita omat keskustelukumppanimme: ketä haluamme kuunnella, kenelle vastata ja kuinka nopeasti. Tämä antaa meille mahdollisuuden kontrolloida sanomisiamme uudella tavalla.


Voimme varmasti kaikki samastua tilanteeseen, jossa joudumme kamppailemaan huomiosta älypuhelimen kanssa. Olet sitten kertomassa hyvää juttua kaverillesi, jakamassa tärkeää tietoa poikaystävälle tai yrität saada keskustelua aikaan julkisella paikalla vastaukset puhelintaan selaavien ihmisten suusta ovat hyvin usein muotoa “ Hä?” tai “ Nii mitä sanoit?”. Sillä hetkellä tekee välillä mieli tunkea luuri kaverin kurkusta sisään. Tai heittää katukivetykseen. Tai naamaan... 
Anyway, you get the point.
Omg when annoying ppl at work harass me about adding them... this is what i would love to do to them!!!


Puhelimesta on tullut “ystävä”, joka tuo turvaa ja pitää seuraa olit sitten kaupan kassajonossa tai syömässä yksin ruokalassa. Toisaalta se mahdollistaa myös yhden ihmisen perustarpeista: voit olla lähellä, vaikka oletkin kaukana. Sillä vaikka haluammekin läheisyyttä haluamme samalla myös omaa tilaa ja aikaa, ja tämä on mahdollista älypuhelinten välityksellä.


Tästä pääsemmekin viimeiseen käsiteltävään asiaamme. Millaisia tulevaisuudenkuvia Sherry Turkle sitten oikein maalaa? Hän heittää pallon meille. Hän on huolissaan siitä osaammeko enää ollenkaan viettää aikaa yksin ja tuleeko tavallinen keskusteluyhteys kuolemaan? Tuleeko puhelimesta ystävämme joka kuuntelee ja ymmärtää meitä silloin kun kukaan muu ei enää kuuntele? Tulevaisuudennäkymät vaikuttavat siis jotakuinkin dystopisilta Turklen mielestä ( Me kutsuisimme sitä tyypillisamerikkalaiseksi liioitteluksi). Kuitenkin pystymme vaikuttamaan tähän paljon omilla valinnoillamme siitä, miten käytämme älypuhelimia.


Hint: Ditch the phone and have a conversation!

"Meow"ly yours,
H.S. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti